Blokkades Franse snelwegen

Update 19-05-2016

Al sinds begin deze week is het onrustig in Frankrijk door acties vanwege een voornemen om het arbeidsrecht te wijzigen. Onder de naam 'Loi Travail' voeren Fransen acties op de wegen, het spoor en in de luchtvaart.

Ook donderdag 19 mei zijn er al weer diverse wegblokkades in Boulogne en Capécure. Voor vanmiddag is er een langzaamaan actie aangekondigd op de A16 van Calais naar Boulogne-sur-Mer. 

17-05-2016

De eerste meldingen van blokkades op grote wegen zijn binnengekomen uit Caen, Marseille, Nantes en Rennes. Actievoerders zouden ook blokkades willen oprichten op verkeersknooppunten in of bij andere Franse steden zoals Bordeaux, Le Mans en Lille. Ook hebben ze een bedrijvencomplex in Metz en raffinaderijen bij Lyon, Marseille en La Rochelle in het vizier. Hoogtepunten in de reeks betogingen moeten op dinsdag en donderdag zijn.

Wetswijzigingen

De Franse arbeidswetgeving is recent door de regering gewijzigd. Volgens de bonden voornamelijk ten koste van werknemers als gevolg van de nu soepeler ontslagregeling en de lagere uitbetaling van overuren. President François Hollande heeft dinsdag voor de zender Europe1 beklemtoond dat de wetswijzigingen nodig zijn om meer werkgelegenheid te scheppen.

De krant Le Figaro meldde dat dinsdag vooral het westen van het land getroffen wordt door blokkades. Zo is de haven Le Havre vrijwel geheel geblokkeerd. De ringweg rond de Bretonse hoofdstad Rennes is door traag rijdende vrachtauto's onbruikbaar. De burgemeester van Rennes, Natahlie Appéré, zei dinsdag dat de ordehandhavers er alles aan zullen doen om deze week geweldplegingen te voorkomen. Ze klaagde dat haar stad het afgelopen weekeinde is 'geplunderd door extremistische vandalen'. Die waren in het kader van protest tegen de arbeidswet naar het centrum van Rennes gekomen.

Voor meer informatie neem contact op met onze planners: planning@twentrex.nl of (0)546 - 767 220

 

blokkades franse wegen