Brexit en de verwachte nadelige gevolgen voor transport en logistiek

Na de keuze voor een 'Brexit' moeten de overheden zo snel mogelijk met elkaar in gesprek om de potentiële negatieve gevolgen voor de handel en transport te beperken.

TLN voorzitter Arthur van Dijk: "Ik roep Groot-Brittannië op om zo spoedig mogelijk afspraken te maken met de EUR, om de onzekerheid bij bedrijven en concumenten zoveel en zo snel mogelijk weg te nemen. Gezien de politieke ontwikkelingen in Europese landen zie ik dit ook als een duidelijk signaal naar politici in alle lidstaten. Europa moet weer van en voor de burgers worden. Wij kunnen niet zonder een goed werkende Europese Unie."

Na een Brexit zal Groot-Brittannië, met de Europese Unie en met een groot aantal individuele landen in de wereld moeten onderhandelen over handelsakkoorden. Los van de tijd en energie die verloren gaan, vergroot dit proces de onzekerheid bij bedrijven.

Bovendien is de vraag wat een Brexit betekent voor de stabiliteit in Europa. Naast een belangrijke economische natie, is Groot-Brittanië van oudsher een belangrijke bondgenoot in de buitenland-. migratie- en begrotingspolitiek van de EU.

Gevolgen Nederlandse logistieke sector

Groot-Brittanië is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. Als de voordelen van het EU-lidmaatschap, zoals vrij verkeer van mensen en goederen wegvallen zal dat een behoorlijke impact hebben op de economieën. CBS-cijfers over het het wegtransport naar Groot-Brittannië worden opnieuwe relevant: dagelijks rijden er ruim 500 Nederlandse vrachtauto's naar Groot-Brittannië,

Bijna de helft van de producten voor dit land bestaat uit landbouwproducten en levensmiddelen, zoals groente, fruit, vlees en eierproducten. Ruim een derde bestaat uit handelsgoederen en containers.

Naast wegtransportbedrijven zullen logistieke dienstverleners, zoals expediteurs en op- en overslagbedrijven, de nadelige gevolgen ondervinden van dalende vervoersstromen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië.

Andere berichten over Brexit:

05-12-2018: Gevolgen Brexit: Het principeakkoord
07-11-2018: Brexit en de gevolgen voor de douaneregels
11-09-2018: Gevolgen Brexit voor Transport en Logistiek uit Nederland
21-06-2017: Ondernemers richten vizier op douane na Brexit

Brexit