Brexit en de gevolgen voor de douaneregels

Op dit moment hoort het Verenigd Koninkrijk nog bij de Europese Unie met bijbehorende douane afspraken. Echter is een Brexit aanstaande waardoor er veel gaat veranderen in de wet- en regelgeving wanneer er zaken gedaan wordt tussen Nederland en Groot Brittanië. Het heeft specifiek gevolgen voor de sector transport en logistiek, waarover we laatst al een bericht publiceerden, waaronder de douaneregels. 

Andere douaneregels wanneer het VK de EU verlaat

Concreet zal het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer zijn van de EU en daarmee vervallen de douanereglementen die zijn afgesproken voor transport binnen de EU. Kortom u moet aangifte doen wanneer u goederen vanuit het VK importeerd of naar de VK exporteerd. Belangrijk voor het doen van aangifte is dat u:

  • in het bezit bent van een EORI-nummer (zie website belastingdienst voor aanvragen EORI-nummer)
  • moet zorgen dat u aangifte kunt doen bij de Douane (zorg voor de nodige software of besteed het uit aan een douane-expediteur waaronder Twentrex)
  • een 'registratie elektronisch berichtenverkeer' nodig hebt wanneer u zelf aangifte wil doen
  • wellicht andere vergunning nodig hebt en deze aanvraagt
  • ook controleerd of u te maken krijgt met andere formaliteiten

 Aanpassing in regels voor accijnsgoederen bij Brexit

Wannaar u na de Brexit accijnsgoederen vervoert vanuit Nederland naar het VK, is dat uitvoer naar een derde land. U moet naast de procedures in EMCS ook uitvoeraangifte doen. Ontvangt u na 29 maart accijnsgoederen met bestemming Nederland, dan is dit invoer vanuit een derde land. U moet dan invoeraangifte doen en accijns betalen.

Meer weten over de gevolgen van de Brexit op uw organisatie? Bekijk dan www.hulpbijbrexit.nl, ga naar het Brexit Loket of neem contact op met ons. We helpen u graag bij vragen omtrent uw transport naar het Verenigd Koninkrijk.

Andere berichten over Brexit:

05-12-2018: Gevolgen Brexit: Het principeakkoord
11-09-2018: Gevolgen Brexit voor Transport en Logistiek uit Nederland
21-06-2017: Ondernemers richten vizier op douane na Brexit
24-06-2016:
Verwachte negatieve impact van Brexit op Transport en Logistiek

Bron: Belastingdienst Douane

 

Brexit en de gevolgen voor de douaneregels
Delen op: