Gevolgen Brexit: Het principeakkoord

Eind vorige maand zijn de Europese landen het eens geworden over het uittredingsakkoord voor het Verenigd Koninkrijk. De Brexit heeft gevolgen voor iedereen die zaken doet met het Verenigd Koninkrijk. We hebben hier al eerder over bericht (zie voor eerdere berichten onderaan dit artikel). Over het algemeen kan worden gedacht aan het beschikbaar stellen van de juiste data, veranderende aanlevertijden en of leadtimes en uiteraard de douaneformaliteiten.

Het principeakkoord inhoudelijk

Het principeakkoord is zoals gezegd geaccepteerd door de Europese landen, echter moet nu het Britse Lagerhuis stemmen over dit akkoord. Dit zal gebeuren op 12 december. In het kort zijn er een viertal zaken die in het principeakkoord staan.

  • Het VK zal grotendeels deel blijven uitmaken van de Europese Douane-unie. Dit om een grens op het Ierse eland te voorkomen. Dit zal zo zijn mits het niet wordt opgelost in de transitieperiode.
  • Het VK kan niet zelfstandig over deze afspraak heen stappen. Zolang er geen duidelijkheid is kan de regering van May niet zelfstandig handelsakkoorden sluiten met andere landen.
  • De toegang tot de Europese Unie voor Britse banken wordt beperkt.
  • De bescherming van EU-burgerrechten in het VK en omgekeerd zijn vastgelegd.

De drie situaties na de Brexit voor u als exporteur

Kortom er zijn nog geen keiharde afspraken gemaakt die heel veel duidelijkheid geven. Voor nu lijkt het erop dat er gedurende de transitieperiode geen vergaande gevolgen zijn. Er zijn daarom voor u als exporteur drie situaties mogelijk:

1. U verstuurt geen producten naar VK of andere landen buiten de EU.
Waarschijnlijk verandert er voor u niets, tenzij u producten uit het VK importeert. Dan krijgt u mogelijk te maken met langere leadtimes en u moet hier mogelijk invoerrechten over gaan betalen.

2. U verstuurt wel producten naar het VK maar heeft geen ervaring met douane-afhandeling.
Houd dan rekening met extra administratieve handelingen en langere leadtimes voor uw zendingen naar het VK. Twentrex kan u helpen met de voorbereidingen. Neem vrijblijvend contact me ons op of 

3. U verstuurt geen producten naar VK maar wel naar andere douane landen. 
Het VK wordt voor u een van de bestemming buiten de Europese douane-unie waarvoor in meer of mindere mate dezelfde regels gaan gelden als voor andere niet-EU landen. Over de precieze regels informeren wij u de komende tijd in meer detail.

Heeft u de komende tijd transportvraagstukken of zendingen die naar bijvoorbeeld Londen moeten en heeft u daar hulp bij nodig? Stel vrijblijvend uw vraag of vraag een offerte aan. Wij helpen u graag!

Andere berichten over Brexit:

07-11-2018: Brexit en de gevolgen voor de douaneregels
11-09-2018: Gevolgen Brexit voor Transport en Logistiek uit Nederland
21-06-2017: Ondernemers richten vizier op douane na Brexit
24-06-2016: 
Verwachte negatieve impact van Brexit op Transport en Logistiek

Bron: Nu.nl

Delen op: