Gevolgen Brexit: 5 stappen om u optimaal voor te bereiden

Begin december hebben we het nieuwsbericht gepubliceerd over het principeakkoord dat de Europese leiders sloten omtrent het uittredingsakkoord voor het Verenigd Koninkrijk. Echter heeft het Britse lagerhuis dit voorstel afgewend en sindsdien is het onduidelijk hoe de Europese Unie en de VK verder gaan. Vanuit Brussel komen steeds meer geluiden dat ze klaar zijn met de Britten die zeggen wat ze niet willen in plaats van aan te geven wat ze wel willen. Een harde Brexit komt dus dichterbij dan we misschien denken. Maar hoe kunt u als exporteur zich hier het beste op voorbereiden? 

Stap 1: EORI-nummer

Vraag direct een EORI-nummer aan en voorkom daarmee dat u in de wachtrij kunt aansluiten. Het EORI-nummer heeft elk bedrijf nodig dat buiten de EU handel drijft. Heeft u geen nummer, dan kunt u geen douaneaangifte doen of dit uitbesteden.

De wachttijd is op dit moment al ruim 1 maand en zal de komende tijd oplopen tot 3 maanden, wees er dus op tijd bij!

Stap 2: Vergunningen en certificaten

Het kan zijn dat u vergunningen of certificaten nodig heeft voor uw producten. Voor sommige producten gelden strikte invoerregels. Soms geldt een vergunningsplicht alleen voor bepaalde producten uit specifieke landen.

Weet u welke certificaten en/of vergunningen u nodig heeft? Ook dan is het raadzaam ze snel aan te vragen indien nog niet in bezig, ook daar is de wachttijd op dit moment gemiddeld 3 maanden.

Stap 3: Uitbesteden of zelf doen

Heeft u nog geen zaken gedaan in Engeland of komt dit niet vaak voor, dan kan het raadzaam zijn om het transport en de douanezaken uit te besteden. Uitbesteden is gemakkelijk en sneller en kan u in sommige gevallen geld schelen.
Let op! U blijft altijd verantwoordelijk voor de ingediende aangifte, ook als u het uitbesteed.

Meer weten over hoe Twentrex u hierbij kan ondersteunen? Neem direct contact met ons op, we staan u graag te woord!

Stap 4: Applicaties

Wanneer u vanwege de Brexit een vergunning moet aanvragen is de kans groot dat u een applicatie nodig hebt. Verdiep u goed in de verschillende applicaties en zorg ervoor dat u deze op tijd kunt gebruiken. Verstandig is het om u goed te laten infomeren via bijvoorbeeld een opleiding, traning of coaching.

Stap 5: Wachttijden door grenscontroles

Een zekerheid is de langer wordende wachttijden door grenscontroles, houd hier rekening mee. Heeft u goederen met een bepaalde houdbaarheid of just-in-time levering, dan kan het betekenen dat uw goederen eerder geëxporteerd moeten worden. Benieuwd naar de impact op uw transport? Wij denken graag met u mee.

 

Andere berichten over Brexit:

05-12-2018: Gevolgen Brexit: Het principeakkoord
07-11-2018: Brexit en de gevolgen voor de douaneregels
11-09-2018: Gevolgen Brexit voor Transport en Logistiek uit Nederland
21-06-2017: Ondernemers richten vizier op douane na Brexit
24-06-2016: Verwachte negatieve impact van Brexit op Transport en Logistiek

Bron: Beurtvaartadres

Delen op: